Kızartma Yağı Tekrar Kullanılır Mı?
Günümüzde artan yağ maliyetleri nedeniyle akıllarda pek çok soru oluşuyor. Bunlardan en önemlisi de “Kızartma yağı tekrardan kullanılabilir mi?” sorusu.
Özellikle kafe, otel, restoran, fastfood, catering gibi yüzlerce litre yağ kullanan işletmeler için çok önemli bir soru. Yağı tekrardan kullanabilmek maddi olarak büyük bir avantaj. Ancak kirlenen ve yanan yağı tekrar kullanmak, kaliteden ödün vermemize neden olur.
Kızartma yağı tekrardan kullanılabilir mi sorusunun cevabı ise doğru uygulamalar ve yöntemler yaparsak “evet.” Peki bu uygulamalar ve yöntemler nedir?
Kızartma Yağı Nasıl Temizlenir?
Litrelerce yağ kullanılan fritözlerdeki yağın temizlemek daha zordur. Fritözlerdeki kızartma yağını temizlemek için öncelikle yağın tamamıyla soğuması gerekiyor. Yağ soğuduktan sonra da üstte kalan parçacıkları kevgirle alıp asılı duran parçacıkları ise süzme yöntemiyle temizliyoruz. Ancak bu eski usul uygulamanın doğru olmadığını hatırlatmakta fayda var. Peki, kızartma yağını nasıl temizleyeceğiz?
Kızartma Yağı Yönetmeliğine göre kızartma yağının polar madde oranı %25’i geçmemeli. Aynı zamanda mg KOH/g yağ başına asit sayısı da 2,5 altında olmalı. Pek tabi sadece kevgirle ya da süzdürme yöntemiyle bu oranları sağlamak imkânsız. Ayrıca hem zaman hem maliyet hem de kalite bakımından işletmelere uzun vadede zarar veren bir uygulama.
Sağlıklı bir şekilde kızartma yağını tekrardan kullanmak için doğru yöntemlerle temizlemek gerekiyor. Doğru yöntemlerle kızartma yağını temizlediğinizde, yağın polar madde ve asit dengesini korursunuz. Uygun şekilde temizlenen yağı tekrardan kullanmak daha sağlıklıdır. FritClean ile kızartma yağınızı doğru yöntemlerle, zamandan ve maliyetten tasarruf ederek temizleyebilirsiniz. FritClean hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.
Kızartma Yağı Kaç Kere Kullanılır?
Normal şartlar altında kızartma yağını 3-4 sefer kullanabilirsiniz. Ancak kızartma yağının içerisinde gıda partikülleri varsa bu tekrar sayısı 1-2 sefere düşüyor. Yüksek sıcaklıktaki yağın içinde bulunan gıda artıkları temizlenmezse, yanar. Gıda artıkları yandığında yani kömürleştiğinde yağın da daha hızlı yanmasına sebep olur. Yanan yağda fiziksel ve kimyasal pek çok değişiklik meydana gelir. Kokusu ve rengi değişir, kalitesi ve ömrü azalır. Bozunma tepkimelerine girdiği için polar madde ve asit dengesi bozulur. Yani kısacası yağ yanar. Yanan yağı kullanmak da temizlemek de imkânsızdır çünkü kanserojen özellikler göstermeye başlar.
Yağın kalitesi ve ömrü azalmadan, kanserojen özellikler göstermeye başlamadan temizlerseniz yağı daha uzun süreler sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Kızartma Yağın Ömrü Uzatılır Mı?
Kızartma yağı, yemeklerin lezzetini ve kalitesini belirlediği gibi içerisinde kızartılan yemekler de yağın ömrünü ve kalitesini etkiler. Kızartma yaparken kızarttığınız yiyecek, kullandığınız yağın türü, yağın sıcaklığı, yağın kalitesi gibi pek çok unsur kızartma yağının ömrünü etkiliyor. Doğru uygulamalarla kızartma yağının ömrünü ve kalitesini uzatmak pek tabi mümkün. Kızarma yağının ömrünü uzatmak için bu 3 kurala dikkat edin:
- Yağı, 150-180°C arasına geldiğinde kızartma işlemi için kullanın.
- Kızartma yağı dışında başka bir yağı bu işlem için kullanmayın. (Zeytinyağı, avakodo yağı vs.)
- Yağın yanmasına izin vermeden düzenli aralıklarla temizleyin.
Kızartma Yağının Bozulduğunu Nasıl Anlarız?
Henüz kullanmadığınız kızartma yağı altın sarısı renktedir ve kullanmaya başladıktan sonra rengi değişir. Peki hangi noktada kızartma yağı bozulur ve bunu nasıl anlarız?
- Rengi kahverengiye döndüyse,
- İçinde kömürleşmiş/yanmış partiküller varsa,
- Kötü kokmaya başladıysa,
- Kızartılan ürünlerin rengini bozuyorsa, üzerinde siyah partiküller bırakıyorsa yağınızın ömrü dolmuş ve bozulmuştur.
Atık Kızartma Yağları Nereye Dökülür?
Yağın miladı dolduktan sonra uygun şekillerde bertaraf etmeniz gerekiyor. Bu usuller arasında kesinlikle yağı giderden dökmenin bulunmadığını tekrardan hatırlatalım. Yağı giderden döktüğünüzde ne olduğunu bu yazımızda anlatmıştık. Peki atık yağları nasıl bertaraf ederiz?
Atık yağlar çevreye oldukça zarar verir. Pek çok canlının ölmesinden, doğanın yapısının bozulmasına kadar birçok kötü etkisi var. Bu nedenle atık yağların uygun bir şekilde bertaraf edilip geri dönüştürülmesi gerekiyor. Atık kızartma yağlarını giderden dökmek; suya, toprağa, çöpe dökmek yanlış uygulamalardır.
Restoran, otel, cafe, catering, fastfood işletmeleri gibi onlarca litre yağ kullanan işletmelerin atık yağlarını toplayan resmî yağ toplama firmaları bulunmaktadır. Resmî firmalarca toplanan bu atık yağlar biyodizele dönüştürerek atık yağların deri dönüşüme kazandırılır.