Patates Severlere Özel 5 Patates Kızartması Tarifi!
Yemeklerin baş yancısı olan patates hemen hemen her yemeğin baş tacı! Kızartması, haşlaması, püresi, cipsi… Her hâliyle gönüllerde taht kurmayı başaran patates kızartması için bir gün atfetmemek olmazdı! ABD’de her yıl 13 Temmuz’da kutlanan “Dünya Patates Kızartması Günü” son yıllarda sosyal medyanın gücüyle birlikte tüm dünyada kutlanmaya başlandı.
Dünya Patates Kızartması Günü’nde yapabileceğiniz birbirinden güzel 5 patates kızartması tarifini sizler için derledik!
1. Çıtır Patates
Patates kızartmasını yerken o çıtır çıtır sesi duymayı herkes seviyor. Ancak o çıtırlığı yakalamak zor. İşte patateslerinizin çıtır çıtır olması için üç önemli tüyo!
- Kızartma yağınızı açın ve yağı kızdırın.
- Patateslerinizi soyduktan sonra ince ince doğrayın.
- Geniş bir kaba buzlu su doldurun ve doğradığınız patatesleri soğuk suyun içine koyun.
- Patatesleri soğuk suyun içerisinde en az 30 dakika bekletin.
- Soğuk sudan çıkardığınız patatesleri iyice kurulayın.
- Kuruladığınız patatesleri un ve tuzla kaplayın.
- İyice kızmış yağda patatesleri kızartın.
Patatesleri kızarttıktan sonra fazla yağını almak için kâğıt havluda değil süzgecin içinde süzdürün. Hem yağın süzülmesini sağlayacak hem de patatesin çıtırlığını koruyacaksınız!
2. Kajun Patates
Son zamanlarda kajun baharatlı patates herkesin vazgeçilmezi! Peki kajun baharatı nasıl yapacağız önce ona bakalım. Kajun baharat tarifi:
- 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
- 1 çağ kaşığı soğan tozu
- 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber
Kajun baharatını hazırladıktan sonra patatesleri hazırlamaya geçin. Patateslerinizi ince ince doğradıktan sonra soğuk suda biraz bekletin. Beklettiğiniz patatesleri iyice kuruladıktan sonra iyice kızdırdığınız yağda kızartın. Patatesleri kızarttıktan sonra soğumadan hemen kajun baharatlarıyla buluşturup iyice harmanlayın.
3. Fast-food Usulü Patates Kızartması
Evde sık sık her öğünde patates kızartması yapıyor olsak da hepimizin gönlünde fast-food restoranlarında yapılan kızartmalar var. Peki fast-food restoranları ne yapıyorlar da pürüzsüz patates kızartmaları yapıyorlar? İşte sizin için fast-food usulü patates kızartması tarifi:
- Sarı patates ya da Afyon russet patateslerinden alın.
- Aldığınız patateslerin kabuğunu ince olacak şekilde soyun.
- Soyduğunuz patatesleri eşit boyda ve incelikte olacak şekilde kesin.
- Dilimlediğiniz patatesleri tuzlu suda haşlayın.
- Haşladığınız patatesler soğuduktan sonra dondurun.
- Kızartacağınız patatesleri dondurucudan çıkarıp biraz çözdürün.
- İyice ısınmış kızartma yağına bir yemek kaşığı un serpin ve patatesleri kızartın.
- Patatesleri rengi dönünceye kadar kızartın. (~ 5 dakika)
- Kızarttığınız patatesleri soğumaya bırakın.
- Soğuyan patateslerinizi tekrardan 5-6 dakika daha kızartın.
4. Elma Dilim Patates Kızartması
Çoğunlukla ince uzun patates kızartmasını sevsek de elma dilim patatesin yeri, gönlümüzde ayrı! Ancak elma dilim patatesler, ince dilimlere nazaran daha çok yağ çekebildiği için çıtırlık konusunda sizi yarı yolda bırakabilir. Bu yüzden elma dilim patates kızartırken daha dikkatli olmak gerekiyor.
- Orta büyüklükteki patatesi boydan ikiye kesin.
- Patatesler yarım ay şeklini alacak şekilde yine boydan olacak şekilde dilimleyin.
- Çıtırlığını koruması için elma dilimi patateslerinizi soğuk suda en az bir saat bekletin.
- Yağı iyice kızdırdıktan sonra kuruladığınız patatesleri kızartın.
- Kızarttığınız patatesleri süzgece koyun ve fazla yağı süzdürün.
5. Patates Cipsi
Patatesin hâlleri arasında birinciliği muhtemelen patates cipsi alıyor! Eğer patates cipsini hazır almak değil kendiniz yapmak istiyorsanız işte sizin için birkaç tüyoyla patates cipsi tarifi:
- Patateslerin kabuklarını soyun.
- Soyduğunuz patatesleri enine olacak şekilde ince ince doğrayın.
- Geniş bir kaba buzlu su koyun.
- Doğradığınız patatesleri soğuk suyun içinde 10 dakika bekletin.
- 10 dakika sonra suyu döküp tekrardan soğuk su doldurun ve suya 1 yemek kaşığı tuz ekleyin.
- Kabı dolaba kaldırın ve 1 saat kadar dolapta bekletin.
- Kızartma tenceresinin yarısına kadar kızartma yağı dökün ve iyice kızartın.
- Dolaptan çıkardığınız patatesleri iyice kurulayıp kızgın yağın içine atın.
- Fazla yağı süzgeçle süzdürdükten sonra patateslerinizi başka bir kaba alıp tuzla harmanlayın.
Afiyet olsun!